Rieka Dunajec stratí prívlastok hraničná

20.12.2007 Kežmarok

Červený Kláštor 20. decembra (TASR) - Prívlastok hraničná prestane patriť od 21. decembra rieke Dunajec na doterajších slovensko-poľských hraniciach v Pieninách. Vstup oboch krajín do schengenského priestoru privítajú ...
\"Stretnutie sa začne o 10. hodine na poľskej strane v Szromowcach Niźnych. Slávnostnosť chvíle podčiarknu hymny oboch krajín a tiež Európskej únie. Prítomným sa prihovorí predseda Euroregiónu Tatry Wendelin Háber a podpredseda Ivan Budiak. Hostia spoločne zapália vatru a potom prejdú po lávke cez Dunajec k nám do Červeného Kláštora, \" povedal dnes pre TASR starosta obce Štefan Džurný.
Riaditeľ kancelárie združenia Región Tatry (slovenskej časti euroregiónu) Milan Nevlazla dodal, že v Červenom Kláštore bude slávnostné rozšírené zasadnutie Rady Euroregiónu Tatry. \"Mali by sme okrem iného prijať deklaráciu k vstupu oboch krajín do Schengenu. Sme radi, že odstránenie hraníc ešte zdynamizuje slovensko-poľskú spoluprácu na regionálnej úrovni\".
Euroregión Tatry vznikol v roku 1993 ako prvý cezhraničný zväzok na Slovensku. Sídlom na poľskej strane je Nowy Targ, na slovenskej Kežmarok. Výsledkom spolupráce sú viaceré spoločné projekty. Jedným z nich bolo aj vybudovanie lávky cez rieku Dunajec, ktorá prispela k rozvoju cestovného ruchu v Pieninách najmä počas letnej turistickej sezóny.
 

Vyberte región